در زمان آلودگي هوا، چه بخوریم، چگونه بخوریم؟
در زمان آلودگي هوا، چه بخوریم، چگونه بخوریم؟
اگر غذای ما از نظر آنتیاکسیدانها غنی باشد، احتمال وقوع استرسهای اکسیداتیو هم کاهش مییابد. ویتامین هایC , E ، کاروتنوئیدها، پلی فنول ها از آنتی اکسیدان های مهم هستند. سبزی ها و میوهای تازه، منابع غنی ویتامین C هستند. حساسیت این مواد به حرارت ، نور و PH محیط بالاست ؛ مثلاً با افزودن جوش شیرین به غذا، ویتامین موجود در این مواد غیر فعال می شود. از این رو بهتر است میوه ها و سبزیجات را تازه مصرف کنید.
روغن سویا ، آفتابگردان ، جوانه گندم و سایر روغن های گیاهی، غنی ترین منابع ویتامین E هستند. ویتامین های E نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری دارند.
سایر مواد غذایی موثر برای کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن به شرح زیر است.
روی یک از این مواد موثر است. انواع گوشت و غلات به خصوص غلات سبوس دار منابع سرشار از روی هستند.
مردم ایران از دیر باز با مشکل کمبود روی در بدن خود مواجه بودند که یکی از مهم ترین این عوامل اسید فیتیک ( فیتات ) موجود در غلات است.
شیر و لبنیات نیز عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهند.
وجود مادهای به نام پکتین در سیب، سرب را به طور کامل از بدن دفع میکند و هر قدر مصرف سیب در طول روز بیشتر باشد، برای کاهش عوارض آلودگی هوا بهتر است. سایر منابع غنی از پکتین عبارتند از : مرکبات مثل پرتقال و لیمو و گریپ فروت – توت فرنگی – هویج و غلات سبوس دار.
نکته : “پکتين” همان مادهاي است که در هسته مرکبات، سيب، به و گلابي وجود دارد و از آن در تهيه مارمالاد اين ميوهها استفاده ميشود، زيرا باعث لعابدار شدن مربا و مارمالاد ميگردد.
کلام آخر اینکه اگر در شهرهای پر جمعیت و آلوده زندگی میکنید، از خوردن مواد غذایی زیر برای حفظ تندرستی غفلت نکنید تا از این مهلکه جان سالم به در برید :
1- حداقل روزانه دو لیوان شیر
2- حداقل 400 گرم سبزی و میوه تازه در طی روز
3- غلات سبوسدار
4- حداقل یک سیب در طول روز